Pravila Opatijske planinarske obilaznice

Pravila Opatijske planinarske obilaznice

1. Opatijska planinarska obilaznica (OPO) osniva se povodom 60. obljetnice PD-a „Opatija“, 45. obljetnice Planinarskog doma „Poklon“ i 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Opatiji, a otvorena je 29. ožujka 2014. povodom 140. obljetnice hrvatskog planinarstva i 170. obljetnice opatijskog turizma.

2. OPO je vezna obilaznica kružnog oblika. Sastoji se od 15 kontrolnih točaka, a sve su KT obvezne. Većim dijelom prolazi kroz područje Parka prirode „Učka“. Trasa je označena standardnim planinarskim znakovima uz povremenu oznaku „OPO“ ispod markacije.

3. Na svim KT-ima postavljeni su metalni žigovi. Posjet KT-u dokazuje se otiskom žiga na predviđenom mjestu u Dnevniku Obilaznice. Na KT-ima nema jastučića za žigove pa treba ponijeti vlastiti. Uz žig treba upisati datum obilaska.

4. Kao dokaz obilaska priznaje se i fotografija jasno vidljiva obilaznika ispred natpisa KT-a ili nekog drugog prepoznatljivog obilježja KT-a (crkva, slap, kula). Fotografije se prilažu uz Dnevnik, u tom slučaju u osobnim podacima vlasnik Dnevnika obvezno mora prilijepiti svoju sliku.

5. Obilazak nije vremenski ograničen, a redoslijed je obilaska KT-a proizvoljan. Dionice se mogu prijeći po želji te u skladu s mogućnostima. Za prolazak trase OPO-a potrebno je najmanje dva dana hoda, s mogućnošću noćenja u Planinarskom domu „Poklon“.

6. Dnevnici OPO-a mogu se nabaviti:

  • osobno svake srijede u društvenim prostorijama PD-a “Opatija“, Maršala Tita 42, od 19:00 do 20:00 sati
  • pismenim putem (poštom) na adresu: Planinarsko društvo „Opatija“, Maršala Tita 42, p. p. 31, 51410 Opatija
  • elektroničkom poštom na adresu: pdopatija1950@gmail.com
  • telefonom na broj: 091/973-0923
  • u Planinarskom domu „Poklon“ vikendom i praznicima

7. Dnevnici se šalju pouzećem. Poštarinu plaća naručitelj. U cijenu Dnevnika uračunata je i značka koju obilaznik dobiva na osnovu popunjenog Dnevnika.

8. Ispunjeni Dnevnik potrebno je poslati na adresu: Planinarsko društvo „Opatija“, Maršala Tita 42, p. p. 31, 51410 Opatija ili osobno donijeti na sastanak Društva radi ovjere obilaska i dodjele spomen-značke.

9. Komisija za OPO utvrđuje ispravnost Dnevnika i ovjerava obilazak. Dnevnik je ispravno popunjen ako su na predviđenim mjestima utisnuti odgovarajući žigovi, priložene potrebne fotografije i uredno upisani podaci o obilazniku.

10. Ovjereni Dnevnik s pripadajućom numeriranom značkom PD „Opatija“ vraća obilazniku u roku 15 dana. Trošak poštarine pri vraćanju ovjerenog Dnevnika snosi PD „Opatija“.

11. PD „Opatija“ vodi evidenciju planinara koji su obišli OPO sa svim njihovim podacima i brojem izdane značke OPO-a.

12. U slučaju gubitka Dnevnika ili značke ne izdaje se duplikat, već je potrebno ponovno obići obilaznicu.

13. Na trasi OPO-a često se izvode šumski radovi (sječa drva), stvaraju se nove vlake ili se grade nove ceste, pa su moguća oštećenja ili uništenja markacija i putokaza. Vlasnici Dnevnika dužni su obavijestiti organizatora o eventualnim nepravilnostima (uklonjene markacije, otuđenje žigova i sl.).

14. OPO je namijenjena planinarima i izletnicima. Obilazi se pješice, a obilaznik je dužan osobno obići KT-e, u protivnom krši pravila Obilaznice i načela planinarske etike.

15. OPO se obilazi na vlastitu odgovornost, uz poštivanje pravila sigurna boravka u planinama.


Vremenska prognoza

Više » Kontakt

Planinarsko društvo „Opatija“
Maršala Tita 42, p.p. 31
51410 Opatija

Uredovno vrijeme Društva:
srijedom 19:00–20:00,

E-mail: pdopatija1950@gmail.com

pd.opatija@hps.hr